-
09 August 2015
-
0 comments
Joepie, bijna vier!
Ja het is bijna zover. Op onze BSO komen er weer aardig wat vierjarige helden bij na de zomervakantie!
Tijd dus om ook naar de basisschool te gaan. De meeste scholen werken met wen-dagen, zodat de overgang soepel kan verlopen.
Het is niet niks deze verandering, want ze krijgen een hoop nieuwe ervaringen en indrukken te verwerken. Vijf dagen per week naar school, van kinderdagverblijf naar school in combinatie met BSO. Allemaal nieuwe mensen en kinderen om je heen, de juf, de pedagogisch medewerker op de BSO. En wat te bedenken van alle schoolregels….hoewel alles natuurlijk nog erg speels is op de kleuterschool wordt er toch al weer meer van je kind verwacht.
Elk kind ervaart het weer anders en reageert weer anders. De ene loopt naar binnen alsof het de gewoonste zaak van de wereld is, de ander is intens verdrietig en moet hard huilen.
Bij het laatste heeft menig moeder (en vader) hart het best moeilijk. En wellicht heb je er net zoveel moeite mee als je kind. Toch is het zo dat je kind sneller went zonder de ouder erbij. Je kunt je kind dan ook beter niet laten merken dat je het moeilijk hebt. Houd het afscheidsmoment duidelijk, als je zegt te gaan, ga dan ook echt. Heeft je kind een lievelingsknuffel (heb je wel een reserve)? Geef dit dan mee, hij voelt zich dan wat minder eenzaam.
Voor sommige kinderen is dan ook de BSO weer helemaal nieuw. Meestal is het afscheidsmoment hier minder ingrijpend, voor een kind is het makkelijker om van de juf afscheid te nemen als van de ouder. Ook hier kun je met je vierjarige wen-afspraken maken, dit vinden wij van de Geelwitjes ook belangrijk.
Het kinderdagverblijf is zo beschermend geweest en nu naar de BSO, waar je als kind toch (is ook maar goed ook) weer meer vrijheid krijgt. Je bent als kind immers ook alweer een stuk groter! Maar waar je op het kinderdagverblijf de grootste was ben je nu ineens de kleinste. Onze pedagogisch medewerkers houden vierjarige extra in de gaten. In ieder geval wordt naast de andere pedagogisch medewerkers één vast persoon aangewezen op de groep, deze heeft de taak om ze te helpen en ze extra geborgenheid te geven. Even extra aandacht voor ze is belangrijk, samen een boekje kijken of een andere activiteit doen.
Thuis merk je ook dat er een grote verandering heeft plaatsgevonden. Dit merk je vooral aan dat de bedtijd in de meeste gevallen naar voren moet worden geschoven. Of je kind gaat hangen op de bank, laat hem dan lekker zijn gang gaan. Wat ik vaak in de praktijk zie is dat kinderen de eerste drie weken van school eigenlijk best goed doorkomen, maar dat rond de derde week er ineens een klein instort momentje is. Als het even kan geef je hier als ouder dan ook de ruimte voor. Geef je kind eens een extra dagje vrij……het mag nu nog!
Share Social