BSO De Geelwitjes en overgewicht van kinderen
  • 0 comments

Je hoort en ziet het steeds meer, kinderen met overgewicht. Uit cijfers van het centrum jeugdgezondheidzorg blijkt dat het aantal in de laatste tien jaar is gestegen. Overgewicht kan tot obesitas lijden en is echt gevaarlijk!

Wat kunnen wij als BSO bijdragen?
Het voorkomen van overgewicht en vooral van obesitas bij  kinderen die te weinig bewegen, daar ligt een rol voor onze BSO. Andere factoren die meespelen zijn  risicofactoren, zoals ouders met overgewicht/obesitas, laag en ook een hoog geboortegewicht. Beschermende factoren zijn borstvoeding, veel bewegen en voldoende plaats om buiten te spelen.

Natuurlijk vinden wij gezond eten erg belangrijk. Zo serveren wij een gezonde lunch en bieden een gezonde maaltijd voor hen die dit willen. In de relatief korte periode op de BSO kun je je voorstellen dat wij hier niet een hele grote rol in spelen tenzij er sprake is van een lange dag. Overigens geloof ik er niet in om de kinderen alleen maar “verantwoorde”  voeding voor te zetten. Het gaat om de afwisseling en daar hoort af en toe ook eens iets “anders” lekkers bij. Zo leren de kinderen juist de maat te houden.

Waar onze grootste rol in ligt is het stimuleren van het buiten spelen en organiseren van veel sportactiviteiten. Elke maand bieden we verschillende sporten aan en buitenactiviteiten. En daar doen de kinderen enthousiast aan mee. Door de afwisseling komen de kinderen al vroeg in aanraking met diverse sporten. Het laatste heeft als prettig bij effect dat ouders van jonge kinderen vaak nog niet precies weten wat hun kind nu echt leuk vind. Wat is er dan mooier dan dat hun kind van alles kan uitproberen!

Een computer en tv zijn aanwezig maar deze worden vaak niet gebruikt. Dus lekker erop uit met de kinderen, een balletje trappen de speeltuin naast de deur. Het is de mix van de activiteiten die de kinderen enthousiast houdt. Een kind wat liever alleen knutselt zal op een gegeven moment niet meer graag naar een sport BSO gaan. Daarom hebben wij hierin juist een mix gemaakt. Zodat het sporten ook voor de creatieveling altijd leuk blijft. Ach eigenlijk is het helemaal niet moeilijk om een kind te laten bewegen…..

Zelf kun je natuurlijk als ouder ook een hoop doen om overgewicht tegen te gaan. Wil je meer weten over overgewicht kijk dan eens hier 

 

Share Social

About the Author: Marco Hos

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *